logo

Anycubic Photon Mono X 6K / recenze

Jedna z nejpopulárnějších značek 3D tiskáren na trhu přichází s tiskárnou s dosud nejvyšším rozlišením.

Společnost Anycubic s přibližně 300 zaměstnanci se sídlem v Shenzhenu v Číně, byla založena v roce 2015 a za dobu svojí existence se stala jednou z nejpopulárnějších značek 3D tiskáren na trhu. Nabízí širokou řadu resinových 3D tiskáren a nyní přidala do své nabídky Anycubic Photon Mono X 6K.

Tato tiskárna má dosud nejvyšší rozlišení LCD panelu v jejich portfoliu a pyšní se i dalšími vylepšeními oproti svému předchůdci Anycubic Mono X (rozlišení 4K).

Při srovnání se od sebe obě tiskárny na pohled neliší. Mají stejnou konstrukci, rozměry (270 x 290 x 475 mm), hmotnost (11kg) i prostředí na 3,5“ displeji dotykového ovládání.

K tiskárně je zdarma dodáván slicer Photon Workshop pro platformy Windows a OS X. Oproti předchůdci zatím není podpora v našem oblíbeném sliceru Chitubox, ale věříme, že se jí brzy dočkáme. Tiskové úlohy lze zadávat přes USB nebo odesílat přes Wi-Fi.

Nejzásadnější rozdíl je v rozlišení LCD a velikosti pixelu. Mono X 6K má monochromatický LCD panel s úhlopříčkou 9,25 palce s rozlišením 6K (5760 x 3600). Výsledkem je přes 20 milionů pixelů o velikosti XY 34,4 μm. Mono X s monochromatickým LCD panelem (3840 x 2400) dosahuje velikosti pixelů XY 50 μm. Každý pixel u Mono X 6K je tedy o 31,2 % menší, což přináší znatelně jemnější detaily v rovině XY.

Tisková plocha je u verze 6K 197 x 122.8 x 245 mm v porovnání se 4K verzí s 192 x 120 x 245 mm, tj. zvětšení o 2,3%. Není to příliš, ale 5mm v ose X a 3mm v ose Y leckdy ušetří čas i práci s rozmisťováním modelů na platformu.

Dalším rozdílem u Mono X 6K je povrchová úprava platformy – laserové gravírování, které ještě více zlepší už tak spolehlivé udržení modelu.

LCD Displej Mono X 6K se může pochlubit i velkým kontrastem (350:1) dodávájícím vytištěným modelům extrémní přesnost a ostřejší hrany v porovnání s konkurencí (200:1)

Aby byl LCD display lépe chráněn, přidal Anycubic Photon Mono X 6K vyměnitelnou fólii proti poškrábání, díky čemuž je tato klíčová komponenta odolnější a může tak dosáhnout delší životnosti.

S působivou rychlostí tisku až 800mm za hodinu dokáže Photon Mono X 6K vytisknout 12 cm vysoký model za 1,5 hodiny, což je o několik hodin méně, než běžná konkurence.

Oproti konkurenci má Mono X 6K násobně vyšší propustnost LCD oproti konkurenci. Expozice tak dosahuje větší intenzity i při nižším výkonu LED.

40 vysocesvítivých LED je umístěno do matice, aby vytvořilo výkonný a paralelní světelný zdroj, takže Anycubic Photon Mono X 6K může poskytnout až 90% rovnoměrnost světla s intenzitou až 6,5mW/cm2. Vyšší intenzita osvitu zkracuje čas potřebný na vytvrzení jedné vrstvy, zrychluje tak tisk a umožňuje tisk i náročnějších materiálů.

Mono X 6K také umožňuje regulaci intenzity osvitu ovládáním výkonu LED na 30-100%. To rozšiřuje možnosti použitých materiálů. Při tisků s nižším výkonem je naopak možné znatelně prodloužit životnost LCD a LED.

S tiskárnou dostanete v balení i kompletní sadu nástrojů a je tak možné ihned začít tisknout.

KOUPIT Anycubic Photon Mono X 6K v našem eshopu

Používáme cookies