logo

Phrozen Sonic XL 4K 2022 Dental / recenze

Skvělá 3D tiskárna na principu LCD (nejen) pro stomatologii

Společnost Phrozen vznikla na Taiwanu v roce 2016 jako projekt několika nadšenců do 3D tisku. Nejen díky úspěšné kampani na Kickstarteru se jim podařilo prorazit ve světě 3D tisku a jejich produkty se staly oblíbenými a uznávanými v mnoha odvětvích. Nejúspěšnější modely značky Phrozen najdete zde. Po hobby segmentu, průmyslu a šperkařství nyní na trh přichází 3D tiskárna pro stomatoloogii - Phrozen Sonic XL 4K 2022. Její vlastnosti z ní však dělají skvělý stroj jako ušitý i pro jiná odvětví.

Tato 3D tiskárna je následníkem existujícího modelu Phrozen Sonic XL (recenzi najde zde) a je jeho vylepšenou verzí jak po stránce hardwaru, tak i po stránce softwarové výbavy.

Mechanika

Od svého předchůdce podědila spolehlivý robustní mechanismu pojezdu v ose Z (silné dvojité lineární vedení a kuličkový šroubový posuv, výkonný motor) i zbytek kvalitně zpracovaného a pevného kovového šasi. Minimální tloušťka jedné vrstvy zůstává 10µm. Zavírací mechanismus je zde vylepšena o automatické dovření dvířek (tlumič dovření) pro ještě pohodlnější používání.

LCD

Základem Phrozen Sonic XL 4K 2022  je 8.9” LCD displej s rozlišením 4K, tj. 3840 x 2400px. Tiskový objem narostl na 200 x 12,5 x 200 mm (předchůdce má 190 x 120 x 200 mm). To se projevilo na velikosti pixelu, který je nyní 52 um (loňský model má 50 um).

LED

Světelný zdroj zůstal zachovaný, jde o pole UV LED s označením ParaLED Matrix 3.0 o vlnové délce 405 nm a intenzitou cca 2,5 mW/cm2 při 100% výkonu. Výkon je zde nově regulovatelný v rozmezí 50-100%. Snížením intenzity osvitu lze dosáhnout jednak prodloužení životnosti LCD, ale hlavně se s možností změny světelného výkonu vyhnete pravidelnému ladění profilu v důsledku stárnutí LCD, resp. snižování jeho propustnosti. 

Oproti levnějším modelům a jiným konkurentům má i mnohem účinnější chlazení prostoru elektroniky a tudíž i samotného LCD. To je další výhoda, díky které je možné s  Phrozen Sonic XL 4K 2022 tisknout i průmyslové materiály vyžadující delší dobu expozice (např. oblíbený Loctite 3843 Matte Black) a zároveň prodlužuje životnost LCD, který tak díky nižší provozní teplotě stárne pomaleji.

Vyhřívání tiskové komory

Pro dosažení konstatních výsledků i při změnách okolní teploty je Phrozen Sonic XL 4K 2022 vybaven vyhříváním tiskové komory. To jedna eliminuje výkyvy okolní teploty na kvalitu tisku např. při změně ročního období a zároveň tiskovou kvalitu ještě zvýší ohřátím resinu na 30 nebo 35°C. Vyšší teplota resinu snižuje jeho viskozitu (zvyšuje tekutost a tak rychleji odtéká) a tiskárna tak dosahuje přesnější tloušťky vrstev. Zabudované topení tím přináší i možnost tisku z náročnějších materiálů, např. dentálních resinů s příměsi keramiky na provizorní nebo trvalé zubní náhrady jako Detax Freeprint temp, Saremco CROWNTEC nebo Power Resins PowerDent Temp a také na oblíbené průmyslové materiály typu Loctite 3843, Loctite 3172, Loctite 3860 a Loctite 3D IND 147.

Uhlíkový filtr vzduchu

Dalším vylepšením je integrovaný filtr, pohlcující výpary v komoře.

Software a firmware

Dentální zaměření tiskárny je patrné i v dodávaném sliceru s názvem Phrozen Dental Synergy Slicer, jež je přímo uzpůsoben snadnému použití pro přípravu dat jako jsou dentální modely. Jednoduché a intuitivní prostředí nabízí nejpotřebnější funkce pro dentální výrobky typu vyducení, přidání odtokových kanálů nebo vložení textu přímo na model pro snadnou identifikaci pacienta nebo zakázky.

Pokud jste si však už zvykli na jiný slicer, je možné jej v některých případech používat i nadále. Například Chitubox tuto tiskárnu přímo nepodporuje, ale umožňuje ji přidat jako obecnou nebo modifikovat nastavení pro Phrozen Sonic XL 4K.

Po softwarové stránce je velmi příjemná změna i v prostředí ovládání tiskárny na 5” dotykovém LCD, které působí čistě, moderně a hlavně přehledně.

USB, LAN, WiFi a vzdálená správa

Tiskové úlohy jsou i zde ve formátu souborového archivu .zip a lze je přenést buď USB diskem nebo prostřednictvím vzdálené správy přes internet (LAN nebo WiFi), která nabízí i další možnosti ovládání a konfigurace. Nejužitečnější je spuštění tisku, náhled v jeho průběhu a práce s tiskovými profily. V nastavení profilu přibyl nový parametr a tak není možné beztrestně použít exportovaný soubor z předchůdce (importovat sice lze, ale tiskárna nezačne tisknout). Profil je nutné vytvořit znovu a ručně přepsat hodnoty.

Navázání přerušeného tisku

Díky změně detekce nulové pozice oproti předchozímu modelu umožňuje Phrozen Sonic XL 4K 2022 navázat na přerušený tisk např. v důsledku výpadku napájení. V místě napojení je však znatelná linka.

Podporované materiály

Velkou výhodou je tzv. otevřený systém materiálu. Pro tisk je možné použít libovolný materiál, který tiskárna zvládne technicky zpracovat ve smyslu dostatečné teploty, světelného výkonu a vlnové délky. Velké množství tiskových profilů pro resiny od světových výrobců najdete přímo na stránkách Phrozen3d.com: https://phrozen3d.com/pages/resin-sonic-4k-2022.

Další vylepšení

Jako další velký plus vidíme i šroubovací nastavitelné nožičky, které neuvěřitelně usnadní nastavení vodorovné polohy. Jako další výhodu vidíme i přesun nádechů chladících ventilátorů na dno tiskárny. Není tak potřeba tolik místa po stranách a zároveň se více vedle sebe stojících tiskáren neovlivňuje tepelně, kdy jeden stroj vyfukuje teplá vzduch do nasávání druhého. V neposlední řadě oceňujeme přidané praktické úchyty vaničky na resin.

Srovnání Phrozen Sonic XL 4K 2022 se svým předchůdcem

Kompletní příslušenství

Kromě nezbytného, je k tiskárně přiloženo nejen veškeré potřebné příslušenství pro 3D tisk: napájecí kabel, USB flash disk, již zmíněný Phrozen DS Slicer, uživatelský návod, WiFi adaptér a hex klíč pro kalibraci, ale i pomůcky pro sundání modelu a práci s resinem: gumové rukavice, plastová a kovová špachtle a trychtýř na přelití materiálu zpět do lahve.

Závěrem

O kvalitách této tiskárny jasně vypovídá i fakt, že se, převlečená do elegantní černé barvy, probojovala do portfolia společnosti ZirkonZahn pod označením P4000 a stejně tak je k nalezení i v nabídce dalšího známého hráče, tentokrát na poli materiálů pro 3D tisk - Dreve, kde je k vidění s označením Phrozen “Sonic XL 4K 2022 Qualified by DREVE”.

My jsme Phrozen Sonic XL 4K 2022 testovali poměrně krátce, ve srovnání s dlouhodobými testy jiných modelů, které využíváme již několik let na zakázkový 3D tisk, přesto se kvality zařízení velmi rychle projevily a posun oproti předchozí generaci je chvályhodný. Za poslední rok se významně zrychlila i odezva technické podpory přímo od Phrozen, přibylo mnoho instruktážních videí a dalších informací a tak lze nejen tuto tiskárnu, ale i jejich další produkty vřele doporučit všem, kteří hledají kvalitu a spolehlivost za přijatelnou cenu. Své označení “The Best Entry-level 3D Printer for Dentistry” si rozhodně zaslouží.

KOUPIT Phrozen Sonic XL 4K 2022 v našem e-shopu.

Používáme cookies