logo

MJF (Multi Jet Fusion)

Zajímá vás tato jedinečná technologie od HP? Tak si o ní přečtěte více.

Jedná se o průmyslovou technologii 3D tisku vytvořenou společností HP. Na trh byla poprvé uvedena v roce 2014. Spolu s technológií SLS, kterou nahrazuje, představuje 3D tisk metodou spékání prášku. 

Tato technologie 3D tisku přináší jedinečnou možnost snížit nákladovost 3D tisku na úroveň tradiční výroby plastových dílů. Lze ji výhodně použít pro sériovou výrobu nepohledovných dílů. Nabízí možnost tisknout díly, které jsou odolnější a měly by zvládnout i nějaké to namáhání.

 

Jak to funguje

3D výtisky vznikají spékáním (fúzováním, sinterováním) polymérového prášku vrstvu po vrstvě. Na rozdíl od technologie SLS, která využívá pro spékání prášku lasery, při technologii multi jet fusion se využívá jako spojovadlo rozprašovaný inkoust. Ten napomáhá absorpci infračerveného záření práškem. 

Jemná vrstva prášku se rozloží po celé tiskové ploše a ohřeje se na teplotu blízkou teplote jeho spékání. Tisková hlava při pohybu ponad tiskovou plochu stříká drobné kapičky inkoustu - spékací látky v požadovaném tvaru každé vrstvy. Následně vysoce účinná infračervená lampa vytvrdí ta místa, které byly postříkané spékací látkou. Tisková plocha se posune o jednu vrstvu níže a celý proces se opakuje.

Aby bylo možné zahájit post processing, je ještě třeba počkat na vychladnutí výtisků. Právě tento proces je u MJF tiskáren výrazně kratší než u SLS tiskáren. Společnost HP nabízí speciální přístroje na post processing, které prášek zchladí a následně odstraní ten přebytečný. 

Odsátý přebytečný prášek je možné znovu použít. U technologie MJF je takto využívaných 80-85% prášku, zatímco u technologie SLS je to pouhých 50%. 

 

Historie

Průmyslové 3D tiskárny založené na této technologii vyvíjí jen společnost HP. Vychází přitom z vlastní expertizy technologie 2D tisku na papír.

Společnost HP původně spolupracovala na výrobě svých 3D tiskáren s jiným průkopníkem 3D tisku (společností Stratasys). Po dvou letech, v roce 2012, ale spolupráce skončila a od té doby si společnost HP svou patentovou technologii vyvíjí sama. 

Podařilo se jí vyvinout tiskové hlavy, které stříkají spojovací materiál v kapičkách o velikosti 1200 DPI (tedy jeden bod představuje 0,022 mm). U SLS mají kapičky průměr 0,3-0,4 mm. Nedostatkem je ale deformace velkých rovných ploch, která je výraznější u MJF než u SLS.

 

Trendy

Vzhledem k tomu, že tato technologie není přístupná pro jiné výrobce 3D tiskáren (chrání jí patenty), neočekává se příliv nových výrobců MJF tiskáren. I po 7 letech od uvedení na trh zůstává společnost HP jediným výrobcem MJF tiskáren. 

Světové chemické korporace jako např. Evonik, BASF, Arkema, Henkel měli zájem vyvíjet speciální materiály i pro tento druh 3D tiskáren. Spolupráci s HP do konce dotáhli nakonec jenom v BASF, kde vyvinuli BASF Ultrasint® TPU01 a Evoniku - materiál TPA. 

Škála materiálů pro MJF tiskárny zůstala velice omezená, omezenější než u technologie SLS. Nejčastěji využívaným materiálem je PA 12 - nylon, polyamid s vysokou hustotou a nízkou porózností, nebo TPU - termoplastický polyuretan, který je pružný. Jde vždy o černý materiál, protože ten lépe absorbuje infračervené záření. 

Protože v této technologii je nulová konkurence a počet prodaných tiskáren není ani celosvětově příliš vysoký, několika milionové ceny těchto tiskáren zůstanou ještě dlouhou dobu na nerentabilní úrovni pro mnohé firmy a nedosažitelné pro menší firmy.

Pokud vás ale tato technologie 3D tisku zaujala, rádi vám výtisky z MJF tiskáren dodáme.

 

Výhody

  • Ideální pro sériovou výrobu většího počtu komplexních dílů

  • Možnost tisknout součástky s vysokým rozlišením a drobnými detaily

  • Až 66% úspora materiálu v porovnání s metodou SLS

  • 5 krát rychlejší než metoda SLS

 

Nevýhody

  • Cena - jedná se o 3D tiskárny s vyšší cenovkou do profesionální výroby

  • Povrch výtisků je porézní a nehodí se pro pohledové díly

  • Lze tisknout jenom z materiálů černé barvy

  • Patentovaná technologie vyvíjená jenom jednou společností

 

Pokud vás tato (nebo jiná) technologie 3D tisku zaujala, kontaktujte nás. Rádi vám různé výtisky ukážeme v našem showroomu a vybereme pro váš 3D výtisk tu nejvhodnější. 

Používáme cookies