logo

Zakázková výroba

Co je zakázková výroba? Možnost využití moderních technologií 3D tisku. Výhody a nevýhody zakázkové výroby. Proč zvolit zakázkovou výrobu?

U zakázkové výroby se vyrábí menší množství produktů, ale často v mnoha různých variantách. Bývají to jednotlivé a nezřídka unikátní kusy vyrobené na míru. Je typické, že přesný průběh výroby se opakuje nepravidelně, nebo vůbec.

Někdy je také nazývána výrobou kusovou.

 

Možnost využití moderních technologií 3D tisku

Pro některé druhy výrobků je vhodné při zakázkové výrobě použít různé technologie 3D tisku. Ovšem je třeba zdůraznit, že pouze ve výjimečných případech postačí pouze hrubý 3D výtisk. 3D výtisk je potřeba po vytisknutí opracovat - vyhladit, naleštit a nabarvit. Důvod není jen estetický, ale často i funkční. Opracování také usnadní čištění výrobku.

Proces povrchové úpravy se obvykle provádí ručně. V přeneseném smyslu lze o takových výrobcích říci, že jsou hand made.

 

Výhody zakázkové výroby

Rychlost výroby

Pokud při zakázkové výrobě používáte 3D tisk, jde o velmi rychlý proces. Nejvíc času zabere vlastní návrh výrobku. Další kroky, tedy vývoj, postup a výroba, jsou potom otázkou několika dnů.

Okamžitý prodej

S relativně malou investicí můžete rychle získat několik opracovaných 3D výtisků a vytvořit okamžitý zdroj příjmu. Riziko je minimální, protože výrobní firmě platíte vždy pouze za vyrobené produkty vytvořené pomocí 3D tisku.

Marketingové účely

Díky zakázkové výrobě pomocí 3D tisku snadno a rychle získáte makety či prototypy, které můžete okamžitě využít k marketingovým účelům - reklamní foto, video, výstavy, do výkladu obchodu nebo k vystavení na prodejně.

3D tisk vám umožní pracovat na marketingu už ve chvíli, kdy ještě nejsou dokončeny finální produkty.

 

Nevýhody zakázkové výroby

Nutnost specializace

Pro kvalitní zakázkovou výrobu je nutností vysoká specializace pracovníků. Proto vždy pečlivě vybírejte správného partnera pro realizaci výroby.

Vyšší cena než u sériové výroby

Produkty vyrobené na zakázku jsou ve většině případů dražší než třeba produkty sériové výroby. Jsou to často atypické výrobky vyrobené na základě konkrétních požadavků zákazníka.

 

Proces zakázkové výroby

I při zakázkové výrobě je nutné projít celým procesem návrhu a vývoje produktu, viz přiložené schéma. Někdy musíte vytvořit i více prototypů, než se vám podaří dosáhnout požadovaného výsledku.

Tímto si však projdete pouze na začátku. Pokud v budoucnu vyrábíte ten samý produkt, jen v jiné barvě nebo s drobnou úpravou designu či konstrukce, je výroba mnohem snazší.

 

Proč zvolit zakázkovou výrobu?

Je moderní doba a zákazníci se mění. Už nechtějí mít přesně to samé, co mají také všichni ostatní okolo. Chtějí se odlišit od davu a jsou ochotni si za to i zaplatit.

Zakázková výroba vám umožní pružněji reagovat na požadavky trhu. Díky ní budete umět rychle dodávat na trh nové jedinečné produkty a naplnit poptávku vašich zákazníků.

 

Chcete nabízet zakázkovou výrobu svým zákazníkům?

Máte 2 možnosti:

1) Poskytujte zakázkovou výrobu 3D tiskem inhouse

Inhouse řešení znamená, že si vše zajistíte sami pomocí vlastních zdrojů. Toto řešení firmy volí relativně často. Bohužel si ale vůbec neuvědomují s tím spojená rizika a náklady. První brzdou, je nutnost vyznat se ve velmi nepřehledném a neustále se měnícím světě 3D tisku. Každou chvíli na trh vstupují noví hráči a ti stávající přicházejí s novými modely nebo dokonce s novými druhy 3D tiskáren.

Na další problém narazíte při nákupu 3D tiskáren, protože prodejci často nemají vlastní zkušenosti s jejich používáním. Obzvlášť s tiskem hotových produktů.

2) Najděte spolehlivého partnera pro 3D tisk

Doporučujeme nalézt spolehlivého partnera, který pro vás zakázkovou výrobu pomocí 3D tisku kompletně obstará. Nového partnera si nejprve důkladně otestujte na různých druzích výrobků, které chcete vyrábět. Rozhodujte se především podle kvality výsledného produktu a rychlosti dodání.

 

Vyzkoušejte výrobu na zakázku

Nebojte se výroby na zakázku. Nejedná se o předražený způsob výroby, jak si mnozí stále ještě myslí. Dnes je to regulérní a moderní přístup k flexibilní výrobě produktů. Mnohé firmy tímto způsobem vyrábí své hlavní produkty či doplňky ke složitějším výrobkům.

Nezasekněte své myšlení ve fázi “Jak to budeme vyrábět?”, ale místo toho zkuste “Co budeme vyrábět? A s kterým obchodním partnerem?”.

Nebojte se navázat spolupráci se specialisty na 3D tisk, kteří pro vás zajistí vše potřebné - 3D tisk výrobku i potřebné povrchové úpravy.

 

Používáme cookies