logo

Sériová výroba

Co je sériová výroba? Její výhody a nevýhody. Je sériová výroba vhodným řešením pro vás?

Sériová výroba je někdy také nazývána masovou nebo hromadnou výrobou. Jedná se o výrobu velkého množství stejných produktů s použitím zaměnitelných standardizovaných součástek a dílů. Vyžaduje velmi přesné řízení a plánování výroby.

Nastartování sériové výroby znamená poměrně vysoké počáteční náklady. Proto není příliš vhodná pro firmy nebo vynalézavé jednotlivce, které si jen chtějí zkusit vyrobit svůj produkt. Dnes už naštěstí sériová výroba není jedinou možností, jak dostat produkt na trh. Stále více firem se od ní odklání a zaměřuje svou pozornost na malosériovou a průběžnou výrobu.

 

Výhody sériové výroby

  • Schopnost relativně rychle vyrobit velké množství stejných produktů

  • Často používá stroje a roboty, snaží se o maximální automatizaci celého procesu

  • Vyrábí rychle a přesně

  • Omezuje možnost lidské chyby

 

Nevýhody sériové výroby

  • Obrovské pořizovací náklady a složitost zavádění

  • Vyžaduje velmi komplikované plánování všech zdrojů. Je nutné zajistit a zorganizovat stroje, lidi, suroviny i finance tak, aby výroba probíhala skutečně optimálně

  • Vyšší energetická spotřeba

  • Logisticky náročná. Celá úspora výroby ve velkém může ztroskotat na vysokých nákladech na skladování takového množství výrobků

  • Pokud se do procesu vloudí jediná chybička, jsou zasaženy všechny výrobky a škody mohou být nedozírné

  • Malá flexibilita v reakci na zjištění závady

  • Obtížná změna jednotlivých výrobních úseků v případě nutných úprav produktu

 

Obecně lze říci, že zdánlivé výhody a úspory nakonec mohou být překonány mnohými nevýhodami a komplikacemi.

Navíc dnes už pomalu odeznívá trend výrobků ve stylu IKEA. Tedy že všichni spotřebitelé dostanou úplně totožný produkt. Naopak se zvyšuje zájem o výrobky na míru a unikátní produkty, které jen tak někdo jiný nemá. Každý výrobek je originál. Tento trend už se objevuje i v běžných produktech, kdy výrobci nabízejí např. varnou konvici v 15 různých barevných provedeních.

 

Je sériová výroba vhodným řešením pro vás?

Jak vidíte, sériovou výrobu využijí spíše větší firmy, které mají dostatek prostředků k velkým investicím do nastartování výroby. Zároveň mají něčím podloženou jistotu, že o jejich výrobek bude zájem a že mají skvěle zvládnuté skladování a dopravu výrobků k zákazníkovi.

Dnes je v podstatě sériová výroba bez zajištění odbytu naprostý nerozum a rozhodně ji nedoporučujeme pro úplně nové výrobky.

Pokud na 100 % víte, že chcete nabízet sériově vyráběné výrobky, dávají smysl v podstatě jen 2 možnosti:

  1. Vyrábějte si je sami - to se vám vyplatí ve chvíli, kdy jste již zaběhnutá výrobní firma a jenom chcete svoje portfolio výrobků přizpůsobit moderním trendům

  2. Svěřte výrobu pečlivě vybranému obchodnímu partnerovi, který je schopen vám dodávat výrobky v požadované kvalitě, množství a v daném čase.

 

Zvažte i malosériovou výrobu

Pokud jste jednotlivec, menší firma nebo třeba větší podnik, ale zatím nechcete nebo nemůžete investovat vysoké finanční prostředky do sériové výroby, zvažte alternativy.

Ideální volbou pro drobné vynálezce a inovativní firmy je malosériová výroba nebo výroba na zakázku. Obzvlášť pokud nemáte vlastní výrobní prostředky, může to být pro vás finančně i po všech dalších směrech mnohem lepší řešení, než se snažit získat peníze na velkovýrobu.

Pokud i vy chcete jít touto cestou výroby, rádi vám s tím pomůžeme. Veškeré možnosti od návrhu designu, výroby makety či funkčního prototypu až po zajištění požadovaného množství výrobků pomocí 3D tisku nebo dalších vhodných výrobních metod, s Vámi rádi prodiskutujeme v našem showroomu. Vše také dokážeme řešit k vaší spokojenosti na dálku. Kontaktujte nás

 

Používáme cookies