logo

FDM (Fused deposition modeling)

Jak nejrozšířenější technologie 3D tisku vznikla a jaké jsou v ní trendy? Přečtěte si o ní více.

FDM (Fused deposition modeling nebo FFF - Fused Filament Fabrication ) je technologie 3D tisku, která se používá pro modelování, výrobu prototypů i finálních produktů. Funguje na principu postupného nanášení roztaveného materiálu v tenkých vrstvách.

 

Jak to funguje

Na začátku je třeba 3D model tištěného produktu v příslušném softwaru. Samotný princip FDM tisku je relativně jednoduchý.

Termoplast navinutý na cívce si postupně přebírá tisková hlava, která materiál nataví a postupně ho nanáší na modelovací desku. Jakmile se vytiskne celá jedna vrstva, pohne se modelovací deska a začne se tisknout vrstva další. Tisková hlava se typicky pohybuje v osách X a Y, modelovací deska vertikálně v ose Z.

V závislosti na tištěném produktu mohou být vytištěny i další vertikální podpory, které zabrání zhroucení v průběhu tisku. Tyto podpory je potřeba po vytištění odstranit.

Tisknout se může pomocí různých materiálů. Ty se mohou lišit nejen barvou ale i dalšími fyzikálními vlastnostmi. Jde o materiály jak ABS, PLA, PC, PA, polystyren, guma, PEEK, HIPS.

 

Historie

V roce 1988 Scott Crump - spoluzakladatel společnosti Stratasys Inc. požádal o patent pro tuto technologii 3D tisku. Jiný patent si zaregistrovala společnost Stratasys v roce 1992.

V roce 2004 založil Dr. Adrian Bowyer open-source iniciativu RepRap prosazující výrobu levných samoreplikujících se 3D tiskáren. To vedlo k většímu rozšíření těchto 3D tiskáren a nárust jejich popularity mezi hobbysty.

V roce 2008 byla vyrobena první takováto samoreplikující se 3D tiskárna. A když v roce 2009 vypršely patenty chránící technologii FDM, 3D tisk se dostal do středu zájmu. Na trh vstoupilo více výrobců a cena těchto tiskáren začala radikálně klesat. To samozřejmě znamenalo větší zájem o tento druh 3D tiskáren, které se stali lehko dostupnými.

Od roku 2009 se objevují také první poskytovatelé 3D tisku jako služby. FDM tiskárny si dále získávali větší podíl na trhu i po roce 2010 nejen mezi hobbysty. Postupně se stávají součástí procesu vývoje produktu.

 

Trendy

Dnes je tento druh 3D tisku celosvětově nejrozšířenější. Existuje velký počet výrobců tiskáren pro hobbysty / individuální zákazníky a také pro profesionální využití. Vyrábějí se v různých velikostech. Někdy má člověk dojem, že každá firma, co kdy něco vyráběla dnes vyrábí vlastní FDM tiskárny. Proto není vůbec jednoduché se v nich vyznat a vybrat tu správnou.

V poslední době se prosazují velké a obrovské profesionální FDM 3D tiskárny. Na trh vstupují každou chvíli i noví výrobci strun / filamentů. V kurzu jsou filamenty vytvořené recyklací nebo stroje na domácí výrobu filamentů pro uživatele s ekologickým smýšlením. Předpokládáme, že narůstající popularita kovového 3D tisku bude mít vliv i na nové materiály do FDM tiskáren.

I na českém trhu své služby nabízí nemalé množství jednotlivců nebo firem vlastnící různě drahé a různě velké FDM 3D tiskárny. Mezi sebou se liší nejen cenou 3D výtisků, ale hlavně jejich kvalitou (závisí od zvoleného materiálu), velikostí a také tím, zda jsou schopni 3D výtisk i profesionálně povrchově opracovat.

 

Výhody

  • Momentálně nejjednodušší metoda 3D tisku

  • Levná a efektivní metoda - vzniká minimum odpadu

  • Škálovatelnost - produkt může být snadno škálován na požadovanou velikost

  • Flexibilita -  máte k dispozici širokou paletu různých termoplastických materiálů

  • Čisté řešení, které je možné využít i v kanceláři

  • Nejlevnější 3D tiskárny

 

Nevýhody

  • Kvalita výtisku a míra detailu nízká

  • Tloušťka vrstvy příliš velká

  • Povrch vodorovné vrstvy nemusí být dokonale rovný

  • Nutnost povrchové úpravy

  • Materiály s omezenou životností

  • Nevhnodné pro výrobu konečných výrobků

 

S FDM tiskem máme v cotu s.r.o. bohaté zkušenosti. Využíváme k němu výhradně profesionální a průmyslové tiskárny. Specializujeme se obzvláště na dokonalou povrchovou úpravu 3D výtisků. Pokud se chcete dozvědět víc, kontaktujte nás.

Používáme cookies